preskoči na sadržaj

Osnovna škola Žakanje

Škola bez nasilja

"Za sigurno i poticajno okruženje u školama"

Autor: Ana Sutlić, 24. 11. 2010.

Svi mi koji se bavimo odgojem djece (roditelji i učitelji) znamo da to nije čin, nego proces koji traje mnogo godina. Nasilje među djecom nije moguće sasvim iskorijeniti; međutim, možemo ga bitno smanjiti i, što je još važnije, možemo djecu odgajati u ozračju međusobnog poštovanja i uvažavanja.

Projekt «Za sigurno i poticajno okruženje u školama» UNICEF Ured za Hrvatsku je počeo provoditi krajem 2003. kampanjom u medijima za podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja u školama.

Program je zamišljen kao višegodišnje nastojanje da se promjene stavovi, razina tolerancije prema nasilju, potakne suradnja i uvažavanje te spriječi daljnje pojave nasilnih ponašanja među djecom.

Krajem školske godine 2009./2010. Učiteljsko vijeće OŠ Žakanje donijelo je odluku o uključivanju u program «Za sigurno i poticajno okruženje u školama». Početkom školske godine 2010./2011. započinje edukacija djelatnika putem radionica koje vodi educirana mentorica, gđa Tanja Jakovac, prema razrađenom UNICEF-ovom programu. Primarni im je cilj osposobljavanje nastavnog kadra za rad s djecom na prevenciji nasilja i edukacija za intervenciju.

Program «Za sigurno i poticajno okruženje u školama» predstavlja kontinuirani rad svih zaposlenih kroz “7 koraka do sigurnije škole”.

Važna osobina ovog programa sastoji se u činjenici da su učenici vrlo aktivni sudionici u programu na različite načine – od osmišljavanja vrijednosti i pravila do grupe vršnjačke podrške i drugih akcija provedenih putem različitih aktivnosti.

Značajna karika u ovom programu je suradnja s roditeljima, ne samo kroz roditeljske sastanke, već i osmišljavanjem aktivističkih grupa za roditelje.

Osim suradnje s roditeljima, za provedbu ovog programa bitna je i suradnja s lokalnom zajednicom, Centrom za socijalnu skrb, policijom, liječnicom školske medicine, ...

I na kraju, svi mi koji se bavimo odgojem djece (roditelji i učitelji) znamo da to nije čin, nego proces koji traje mnogo godina. Nasilje među djecom nije moguće sasvim iskorijeniti; međutim, možemo ga bitno smanjiti i, što je još važnije, možemo djecu odgajati u ozračju međusobnog poštovanja i uvažavanja.

Ana Sutlić, dipl. psih.-prof.

 

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Anketa
Slobodno vrijeme najradije provodiš:

Forum
Korisni linkovi

 > VidiLAB
 > Računalo
 > BUG
 > PC ekspertCMS za škole logo
Osnovna škola Žakanje / Žakanje 58, HR-47276 Žakanje / os-zakanje.skole.hr / ured@os-zakanje.skole.hr
preskoči na navigaciju